1280 x 720 (lg)

Krajíc chleba za 80 korun. Festivaloví fanoušci žasli

25. 07. 202305:38
Krajíc chleba za 80 korun. Festivaloví fanoušci žasli
foto: Redakce PrahaIN.cz/Hrady.cz, Kunětická hora

REPORTÁŽ: PrahaIN.cz strávila dva dny na festivalu na Kunětické hoře poblíž Pardubic. Zlatým hřebem bylo vystoupení skupiny Kabát. Jako vždy, i tentokrát šlo o jedinečný a nezapomenutelný zážitek. Krom jiného jsme se ale věnovali také festivalové gastronomii.

Bez uzardění můžeme konstatovat, že výběr byl obrovský. Langoše, vietnamská klasika, ale i cvrčci nebo obrovský bochník chleba.

To všechno mělo možnost chutnat několik tisícovek návštěvníků. Obecně šlo sice o vyšší částky, ale určitě ne přehnané nebo snad šizené. Co konkrétně jsme mezi dvěma východočeskými rivaly, tedy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, našli?

Nejvíce nás zaujal Mega chleba. Krajíc typicky českého pokrmu vyšel na 80 korun. Nabízel se se škvarkovou, tvarůžkovou, pažitkovou nebo sýrovou, pikantní pomazánkou, nechyběly samozřejmě škvarky. Za osmdesát korun byste sice standardně koupili 1,5 bochníku, nicméně na festivalu sádlo se škvarky bodne.

Mega chleba s pomazánkami. Krajíc vyšel na 80 korun. Zdroj: PrahaIN.cz

Líbil se nám také stánek s červíky. Jeden sáček vyšel na 125 korun, tři na 330 korun, a pokud jste jich vzali rovnou šest, pak vás jeden červí pytlík vyšel na 99 korun. Červíci se prodávali s různými příchutěmi. Od česnekových po perníčkové.

Langoše za sto padesát

Na ochutnávku jsme ale neměli dost kuráže ani promile.

Skvělé byly pokrmy označené jako toasted, jednalo se o tortilla chips s raclette za 130 korun. Za stovku jste si tady mohli dát „toastie”, tento pokrm obsahoval sýr raclette, čedar, mozzarellu, jarní cibulku, chléb a lanýžový olej, za příplatek dvacet korun jste mohli přidat chorizo nebo prosciutto.

Nechyběl stánek s langoši. Byly obrovské a vyšly v základu na 150 korun.

Tradičně byly k dostání vietnamské dobroty. Dnes už se v podstatě jedná o festivalovou klasiku. Vietnamské kuchyně se hojně rozšířily i v Praze a většinou potěší, podávaná jídla totiž nejsou zdaleka tak mastná jako dříve.

To se bohužel nedá říct o vietnamských stáncích na festivalu. K nim přepálený olej, který je cítit na metry, stále ještě patří. Ale najíte se tady v podstatě za pár korun. Restované nudle se zeleninou vyšly na 120 korun, s kuřecím byly za 160 korun. Restované hovězí s rýžovými nudlemi, salátem a arašídy bylo za 180 korun, stejně stály restované závitky.

Prodával se tu i v Čechách zdomácnělý trdelník. Za rovnou stovku.

Červíci na Kunětické hoře. Zdroj: PrahaIN.cz

Pepa Vojtek? K nezaplacení

Co bychom ale rozhodně vyzdvihli my? Špagety carbonara. Stačilo vidět jejich přípravu. Kuchař měl těstoviny sice předem připravené, ale ohřál je v teplé vodě. Vedle stál obří parmazán, přímo v něm pak mistr kuchyně odkrájel několik kousků, teplé špagety pak hodil přímo do důlku v sýru a důkladně v něm vše promíchal. Popravdě chutnaly mnohem lépe než v leckteré italské restauraci v Praze.

A co se týká pití, mojito na Kunětické hoře vyšlo na 150 korun, mangové a malinové bylo o pět korun dražší. Cuba libra se dala pořídit za 125 korun. Dominican mule byl za 130 korun, stejně tak green spritz. Milovníci piva to tady měli trošku dražší. Plzeň totiž stála 70 korun.

Hrady.cz na Kunětické hoře připravily pro diváky skvělý program. V pátek se tu objevil Kryštof, Michal Hrůza, Gaia Mesiah, Anna K., ale také Majk Spirit.

V sobotu jste mohli zajít na Kurtizány z 25. avenue. Překvapila nás i kapela Dymytry. Na stejné, takzvané Kooperativa stage, jste ten den mohli vidět ještě Mirai.

V nezvyklém čase vystoupil Tomáš Klus, začínal už v jednu odpoledne.

Potěšily Wanastowi vjecy a od 22:00 rozjel pekelnou jízdu Pepa Vojtek se skupinou Kabát. Ten si publikum vodil doslova na provázku.

Kunětická hora nezklamala.

A pokud bychom měli celý víkend shrnout do dvou slov, pak bychom řekli „malý Woodstock”.

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných