foto: Jiří Zemen PrahaIN.cz/Stadion Viktorie Žižkov - ilustrační foto
Viktoria Žižkov je tradiční klub se spoustou fanoušků, o tom není pochyb. Přesto někteří lidé v neděli ráno neřeknou „Jdu na Viktorku na fotbal,“ ale „Jdu na Viktorku na klobásu a pivo.“ Tamní občerstvení je totiž vyhlášené, pokud se k tomu přidá pěkný fotbal, je o krásné dopoledne postaráno.
Třetí liga, druhá liga, je to jedno. Zatímco někteří lidé se ještě povalují v posteli a jiní se chystají například do kostela, na Žižkově v neděli v 10:15 už rozhodčí fouká do píšťalky a zahajuje klání, kdy většina fanoušků doufá, že zvítězí borci v bíločervených dresech.
Tradice, která má kouzlo, shodují se nejen fanoušci Viktorie.
O nezvyklém čase vědí také v zahraničí, stadion v Praze 3 v minulosti už navštívila celá řada Němců, takzvaných groundhopperů.
Psali jsme
ROZHOVOR: Někdejší zadák Bohemians Praha a Norimberku Marek Nikl stál ještě v polovině listopadu na lavičce prvoligových Českých Budějovic.…
Snídaně na Viktorce: Pivo a (nejen) klobása
Mimo zahajovacího času má Viktorka ještě něco unikátního, a tím je občerstvení. Na základě vlastní zkušenosti můžeme říct, že je skvělé. Už jen výběr je mnohem bohatší než na stadionech s několikanásobně vyšší kapacitou. V tomhle Žižkov vítězí nad většinou klubů v republice.
Pro zajímavosti, pokud se v rychlosti přesuneme na Letnou a nemáme ze známosti vstup do VIP sektoru, nic víc než klobásu (šunková, pikantní a cigáro) nebo hotdog si neobjednáme.
Vedení Viktorky je s cateringovou společností, která tyto služby zajišťuje, nadmíru spokojené. Redakci to sdělil tiskový mluvčí Pavel Werner.
„Jsme maximálně spokojení. Ve spolupráci nám ve všem vychází vstříc. Co si vymyslíme, to nám splní. Funguje to dobře,“ chválí a podotýká, že spokojení jsou také fanoušci.
„Na Žižkově je obecně občerstvení vyhlášené a víc to už asi nafouknout nejde, ale cokoliv tam uděláme, tak máme pozitivní reakce. Na pivo se občas najde nějaká kritika, ale to spíš souvisí s počasím a frontami. Na Viktorce si točíme malý soukromý pivovar, chtěli jsme jít touto cestou a jsme jedni z mála v republice. Lidé si na to zvykli a teď na to nedají dopustit,“ říká Werner.
Kdo si říká, že pivo a fotbal v dopoledních hodinách je zvláštní kombinace, pravděpodobně nikdy na Žižkově nebyl. To, že to funguje, dokazuje několik vytočených sudů za zápas. Na Žižkově se čepuje ležák od libereckého Kousek Piva.
Z občerstvení je pravděpodobně nejpopulárnější klobása, v nabídce navíc není jen jeden druh, na tácek můžete dostat i bílou, takzvanou bavorskou, bez problému si ale můžete dát sekanou v housce nebo párek v rohlíku. Často bývá k dispozici také chleba se škvarky a cibulí.
Sekaná v housce na Viktorce Žižkov. Zdroj: PrahaIN.cz
Werner nám jménem Viktorie Žižkov prozradil informace o novinkách v občerstvení. Chystají se neobvyklá jídla na konkrétní zápasy.
„Teď tam máme o dvě vydávací okna víc a jsme domluveni, že v tom jednom budeme dělat speciality, kdy bude každý zápas něco jiného. Od zabíjaček až po exotické věci, plody moře, Itálie, burgerové dny a tak dále. Posouváme to a každý zápas bude speciální menu,“ prozrazuje.
První domácí utkání odehraje Viktorie Žižkov v neděli 10. března proti Opavě.