1280 x 720 (lg)

Pohlreichův děkovný projev v O2 universu vejde do dějin anti-bontonu

04. 04. 202514:30
Pohlreichův děkovný projev v O2 universu vejde do dějin anti-bontonu
foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Zahájení MAKRO Czech Gastro Festu 2025

REPORTÁŽ: V pátek dopoledne začal v pražském O2 universu největší gastronomický festival v Česku, MAKRO Czech Gastro Fest 2025. Při slavnostním zahájení byl oceněn šéfkuchař Zdeněk Pohlreich za celoživotní přínos gastronomii.

Už kolem desáté hodiny dopoledne proudily do O2 universa obrovské davy lidí. Velmi často se nejspíš jednalo o školy, byly k vidění stovky mladých mužů a žen. Zájem si pochvaloval i prezident festivalu, ačkoli už teď kouká na to, kam by se ještě dalo posunout.

„Největší otázkou vždy je, kam to můžete poslat dál. Kousek vedle je ještě jedna hala, která je ještě větší a za pár let bych to chtěl poslat do ní. Vyprodat ji. Jsme samozřejmě natěšení, že je zájem. Je to něco, co nás všechny baví a lidi to spojuje. Dobré jídlo motivuje a pomáhá. Taková akce tady, myslím, chyběla,“ uvedl v rozhovoru pro server PrahaIN.cz prezident festivalu Jiří Nehasil.

„Jsem samozřejmě v očekávání, kolik lidí ještě dorazí, a jaká bude zpětná vazba. Už přemýšlíme nad tím, co bude za rok, abychom to posunuli ještě dál a nepřišlo nějaké zklamání. Stojí nás to spoustu energie, ale když vidíme to nadšení, tak vidíme, že to můžeme udělat ještě lepší,“ dodal.

Pohlreich tradičně zářil

Při slavnostním zahájení byl oceněn Zdeněk Pohlreich, a to za celoživotní přínos pro českou gastronomii. A jak je u tohoto známého šéfkuchaře zvykem, následným výstupem si tradičně získal publikum na svou stranu.

„Jak říkával Karel Gott, tohle jsem opravdu nečekal,“ uvedl po ocenění a dočkal se náležitého potlesku.

„Nevím, jestli si to zasloužím, nebo jak bych to řekl slušně... Řeknu to spíš po svém… Abych šel už konečně do pr… z té scény. Samozřejmě nevím, jestli si to zasloužím, nebo ne,“ pronesl dále.

„Jsem poctěn, mám z toho obrovskou radost. Chtěl bych si z toho udělat větší srandu, ale myslím, že to není na místě. Mám takový pocit, že ta sláva a popularita, která mě nějakým záhadným způsobem potkala ve věku, kdy jiní lidé už přemýšlejí, že by bylo nejlepší krmit holuby v parku, je důkazem toho, že život je dlouhý a člověk se nemá nikdy vzdávat. Na každého z vás čeká nějaká podobná věc. Vydržte. Gastronomie je nejlepší obor na světě,“ prohlásil motivačně, publikum bylo zcela nadšené.

MAKRO Czech Gastro Fest 2025 bude probíhat v pátek a sobotu. Návštěvníci mohou potkat kromě nejlepších tuzemských a zahraničních kuchařů také řadu známých osobností. Za všechny zmíníme cukrářku Ivetu Fabešovou, mezi ambasadory je ale třeba také moderátor a youtuber Karel „Kovy“ Kovář.

PrahaIN.cz nadále zůstává na místě. Z odpoledního programu musíme vypíchnout například soutěž v čepování piva. Překvapila nás velmi bouřlivá atmosféra, která chvílemi připomínala některé sportovní akce. Vybavují se nám třeba šipky.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných