foto: PrahaIN.cz/Podolská Kotva.
Na server PrahaIN.cz se před časem obrátil čtenář. Několik dnů prý váhal, jestli se má vůbec se svým zážitkem obracet na média. Zprvu se mu zdálo, že jde o banalitu. Jenže později mu prý přítelkyně řekla, že by měl. Aby bylo vidět, že v Praze nežijí jen milionáři, kterým je jedno, kolik a za co zaplatí.
Řeč je přitom o poměrně příjemné návštěvě restaurace Podolská Kotva. Nachází se přímo u Vltavy, místní ji dobře znají, jedná se o zavedený a oblíbený podnik. Zajímavá je i skutečnost, že restaurace reaguje na všechny, klidně i negativní recenze.
Náš čtenář, jde o osmatřicetiletého Petra S., neměl s podnikem problém. Obsluha prý byla normální, prostředí příjemné, atmosféra nenucená. Šlo vlastně o jeden oběd. Jenomže ten oběd podle Petra odráží stav, v jakém se řada lidí nachází.
„Bydlím na Smíchově, takže jsme tam byli poprvé. Šli jsme tam hlavně proto, že to nevypadalo draze. Mrkli jsme se na jídelní lístek u vchodu a šli. Dali jsme si každý víno a chtěli jsme si dát i oběd. Zaměřil jsem se na ceny a viděl, že smažený sýr stojí 242 korun. Hned jsem se zeptal, proč je tak drahý. Odpověděli mi, že je k němu tatarská omáčka,“ popisuje Petr.
Podnik navštívil se svou partnerkou.
„Zkrátím to. Prostě jsem si nemohl dovolit dát tolik za oběd. Ironicky jsem řekl, že bych si tedy dal jenom tatarskou omáčku, ale tento můj vtípek se nechytil. Takže si partnerka smažený sýr objednala sama,“ pokračuje Petr.

Autentická účtenka. Jídlo si dvojice dala skutečně pouze jedno. Zdroj: Petr S. pro PrahaIN.cz
Po pár minutách byl kýžený pokrm na stole.
Nemám na to
„Bylo to bez přílohy, protože hranolky nejí. Cena byla stejná. A byl to navíc velmi malý kousek, tak jsme se na sebe jen nevěřícně podívali. Dali jsme si jednu vodu dohromady a šli jsme,“ podotýká Petr.
Za jeden smažený sýr bez přílohy, jednu vodu a dvě sklenky vína (0,1 a 0,2 deci) zde nechali 384 korun.
„Takže jsem byl naštvaný a k tomu jsem měl ještě hlad,“ dodává Petr, který pracuje v Luxoru jako knihkupec. „Jsem vysokoškolák, ale nemám na to, abych takto pravidelně jedl. To je vlastně ten důvod, proč jsem se ozval. Doba je strašně těžká. Kdo tvrdí, že Praha je na tom skvěle, lidé se tady mají dobře, tak těm bych doporučil, aby si to tady s dětmi a hypotékou někdy zkusili…“ uzavírá.
PrahaIN.cz zkontrolovala i jídelní lístek Podolské Kotvy. Caesar s kuřecím masem, krutony, hoblinami parmezánu a slaninou s dresinkem stojí 264 korun, jeden zavináč vychází na 115 korun, králičí stehno s cizrnovým salátem stojí 280 korun a guláš mají za 255 korun. Velká porce hranolků s kečupem pro děti je za 130 korun. A kdyby chtěli ti nejmenší smažený sýr (75 gramů), rodiče za něj zaplatí 149 korun.